Z tisku - články - 2003

 

04.01.2003 - Deník Sport

Výsledky - Fakta

MČR v elektronických šipkách v Praze muži: 1. Kapucián (KD Černíkovice), 2. Záruba (Jordán Detenice), 3. Rýpar (JMOŠS). Dvojice: 1. Marinov, Martin (DC Damar A Hulín). Ženy: 1. Liptáková (SMOŠS), 2. Kimáková (Poster Guys Adrie Plzeň), 3. Czudková (DC Amerika Jablunkov). Dvojice: 1. Schedivá, Pázralová (Amazonky Louny/volná hráčka). Smíšené dvojice: 1. Záruba, Kaňovská (Jordán Detenice/DC Billiard Uh. Brod).

 

04.10.2003 - MF (Petra Sasínová)

Šipkař trénuje i čtyři hodiny denně

Kopřivnice - Kdysi byl nadšeným hráčem šipek. V roce 1995 byl druhým nejlepším šipkařem v republice. Teď má Karel Weingart z Kopřivnice asi dvacet šipkových automatů a jako podnikatel organizuje šipkařskou ligu v šesti hospodách regionu. V rámci skupiny Beskydy připravuje soutěže jednotlivců i deseti družstev, eviduje výsledky, vyrábí zpravodaj. Je zástupcem Svazu šipkového sportu České republiky pro kraj. "Začínali jsme s klasickými šipkami, které pochází z Anglie. Hráli jsme na sisalové terče," vzpomíná Karel Weingart, který kolem roku 1991 založil v Kopřivnici jeden z prvních šipkových klubů. Další byl v Praze. "Šipky, které podle mě patří k nejrozšířenějším hrám, tehdy zažívaly boom. Jen v našem klubu jsme měli osm set zaregistrovaných hráčů," vzpomíná Weingart. Když hrál závodně a chtěl být nejlepší, trénoval tři i čtyři hodiny denně. Postupně přešel na elektronické šipky, kdy hráč musí za každou hru hodit do automatu drobné. Turnaje v rámci skupiny Beskydy organizuje třikrát týdně. Hraje se v restauraci Queens v Kopřivnici, U Káňů v Ostravě-Radvanicích, v Palárně ve Štramberku, v Máji v Novém Jičíně a jinde. "Lidi se chtějí bavit," vysvětluje zájem o šipky Weingart. Je to především mužská záležitost. "U nás je jen pět žen, které se tomu věnují."

 

22.08.2003 - Šipkařská liga vstupuje na Klatovsko

Šipkařská liga vstupuje na Klatovsko

Klatovy - Po dlouhých šesti letech, kdy se naposledy na Klatovsku konaly turnaje Asociace šipkových automatů, se zde letos uskuteční premiérový ročník šipkařské týmové soutěže. S oblastním sekretářem ČAKS-AŠA (České asociace kompaktních sportů a Asociace šipkových automatů) Petrem KASPEREM jsme si krátce popovídali nejen o pravidlech.

Proč jste se rozhodli založit šipkařské klání týmů na klatovském okrese? "Před dvěma lety se sloučily dvě šipkařské asociace v jednu. Víme, že na Klatovsku je spousta výborných šipkařů, ale chybí zde pravidelná šipkařská soutěž. Po čtyřletém fungování šipkařské ligy na Domažlicku jsme se rozhodli rozvinout tuto hru na klatovský okres a znovu obnovit tak sportovní klání klubů, ať už bývalých či nově vzniklých."

Kde se mohou případní zájemci informovat? "Oblast Klatovska má na starost vynikající hráč šipek Zdeněk Jíša, který poskytne veškeré nezbytně nutné informace na tel. 777/046 240."

Co byste řekl k pravidlům soutěže? "Za tým může házet libovolný počet hráčů, přičemž k zápasu nastupují čtyři šipkaři plus dva náhradníci. Jedno ligové utkání se skládá z 18 zápasů, neboť jednotlivci se střetnou každý s každým a vše doplní dvě čtyřhry. Z stavu 9:9 se hraje rozhodující takzvaná týmová hra, jejíž vítěz získá dva body do tabulky, poražený si připíše bod. Za výhru v zápase jsou tři body. Za kontumační prohru tým, který se k utkání nedostaví, nedostane žádný bod a bude mu započítáno skóre 0:18."

S jakým cílem s touto soutěží na Klatovsko vstupujete? "Myslíme si, že by klatovské šipkaře liga mohla zaujmout. Na Domažlicku funguje podle osvědčeného modelu už čtyři roky a počet týmů narůstá každý rok o padesát procent. Počítáme i s tím, že se na Klatovsku "rozeběhnou" turnaje jednotlivců, a postupně i soutěže mládeže. Případní zájemci mohou kontaktovat buď mě na tel. 608/469 240 nebo již zmíněného pana Jíšu. Oba rádi poskytneme potřebné informace, poradíme a v jejich začátečnickém snažení pomůžeme."

 

21.08.2003 - Domažlický deník

Klenečská šipka vznikla z kamarádství

Klenčí pod Čerchovem - Další tradiční turnaj série nazvané Klenečská šipka se uskutečnil uplynulou sobotu v klenečské Sauně. Se zakladatelem Karlem KUNEŠEM a současným hlavním organizátorem Radkem HELLEREM jsme si krátce popovídali nejen o vzniku tohoto šipkařského klání.

Prozraďte čtenářům, co předcházelo vzniku Klenečské šipky? "Klenečská šipka vznikla vlastně z kamarádství. S přáteli jsme udělali občas nějaký turnaj. Později jsme jej pořadáli pravidelně jednou za měsíc nejprve U Psutků, poté v Lucky baru a nyní hrajeme zde v Sauně, kde také naše klání dostalo název Klenečská šipka."

Kolik turnajů tvoří Klenečskou šipku? "Děláme půlroční sérii, kterou po půl roce uzavřeme. Šest nejlepších hráčů s největším počtem bodů a nejúspěšnější žena obdrží poháry. Letos mě oslovil předseda ČAKS - AŠA Petr Kasper, a tak se zde také hraje navíc série Megatour. Vzhledem k tomu naši hospodu navštěvuje řada kvalitních českých šipkařů a reprezentantů, jako jsou Jaroslav Badín, Radek Vavro či Tomáš Fiedler."

V Klenčí pod Čerchovem jste zároveň založili tým No Mercy, jehož název jste však změnili. Jak se jmenujete teď? "Jmenujeme se Krásná těla. Na další blížící se soutěžní sezonu jsme každý zhruba posílili asi o šest kilo na těle, takže náš váhový průměr činí 102 kilogramy. Ti, co mají pod metrák, hrají za B-tým."

Radku, jak jste se dostal k šipkám? "Uslyšel jsem větu "Pojď si zapíchat", a tak jsem šel. Zároveň jsem pochopil, o co kráčí, dostal jsem šipky do ruky a od té doby se této hře pravidelně věnuji. Šipky mě baví a je to dobrá příprava, co se týče soustředění na závody psích spřežení. Kdo se přijde podívat na ŠK Krásná těla Klenčí pod Čerchovem, uvidí na našich tričkách nápis "Stará, už mi sereš, jdeme si zapíchat" a jdeme si zapíchat sem do Sauny."

Jste spokojeni s účastí hráčů na vašich turnajích? "V podstatě to byla nutnost, dát sem do hospody automaty, aby zde bylo živo, zvýšila se výtoč piva a lidé se bavili. V průměru se Klenečské šipky zúčastňuje přes dvacet hráčů, nejvíc jich zatím zde házelo osmadvacet."

 

12.07.2003 - Boleslavský deník

Hedvika Kynzlová se s šipkami chlapů vůbec nebojí

Josefův Důl - Hedvika Kynzlová se stala pro letošní rok vítězkou Středočeského poháru šipek v kategorii žen. Startuje za klub Top Gun Josefův Důl jako jediná žena v družstvu mužů, a týmu se podařilo postoupit do Středočeské ligy D. Co vůbec přivedlo pohlednou dívku k šipkařskému sportu, jaké byly začátky a jaké jsou sportovní cíle, řekla hráčka v exkluzivním rozhovoru pro Boleslavský deník.

Jak jste se vůbec dostala k šipkařskému sportu?

Naše rodina měla restauraci v Dolní Bukovině, kde byl umístěn šipkový automat a tam jsem začala zkoušet své první šipkařské hody a začalo mě to bavit. To bylo v roce 1997.

Pak jste ale začala hrát šipky i závodně?

Nastoupila jsem do zaměstnání v herně Pod K2 v Ml. Boleslavi, kde byl také šipkový automat. Z vlastní iniciativy jsem založila šipkařské družstvo s názvem Ďáblové z K2, kde jsem byla jedinou ženou v mužském týmu.

V současné době však hrajete za Top Gun Josefův Důl. Byl to váš první sportovní přestup?

Nejednalo se o přestup, ale náš tým Ďáblové z K2 změnil název a naší domovskou hernou se stala restaurace Pod lipami v Josefově Dole. A pod novým názvem Top Gun se nám také letos podařilo postoupit do Středočeské ligy.

Patříte k nejlepším hráčkám Mladoboleslavska. Jakou máte v ženách konkurenci a jakých úspěchů jste v minulé sezoně dosáhla?

Co vím, tak závodně se věnuje šipkám na Mladoboleslavsku zhruba osm žen. V minulé sezoně se mi opravdu dařilo. Vyhrála jsem Středočeský pohár se značným náskokem, na mistrovství republiky dvojic jsme se spoluhráčem Zárubou skončili čtvrtí. V jednotlivcích na mistrovství republiky se mi už tolik nedařilo a skončila jsem v polovině startovního pole. A cením si i postupu družstva Top Gun Josefův Důl do vyšší soutěže.

Jaké jsou vaše sportovní cíle v další sezoně?

Ráda bych obhájila prvenství ve Středočeském poháru a lépe úspěla na republikovém šampionátu jednotlivkyň. S Top Gunem bychom se rádi zabydleli ve Středočeské lize. V září odjíždím na mezinárodní turnaj do Španělska, kde mi půjde především o získání mezinárodních zkušeností.

 

12.07.2003 - Rokycanský deník

Šipkaři přivezli z Ostravy zlato akademických párů

Letošní akademické hry se konaly v Ostravě. Jelikož zahrnují i soutěž šipkařů v několika kategoriích, vyslala ZČU Plzeň studenty.

Byli mezi nimi i dva hráči rokycanského týmu DC Al Capone, kteří bojují v první lize. Nejprve zasáhl do bojů Josef Andreovský, a to v kategorii jednotlivců. Po smolném závěru pak ale obsadil neoblíbené čtvrté místo. Vše si ale vynahradil vzápětí, když se svým vrstevníkem Martinem Hanzelínem nastoupili do turnaje mužských dvojic. Oba se svorně podělili o vítězné legy a dokázali všem, jak sehraným párem jsou. protože ani jednou nepoznali hořkost porážky, získali první společný titul Akademičtí mistři České republiky v moderních šipkách pro rok 2003.

Kouzelným pak byl okamžik, když všichni přítomní při vyhlášení výsledků začali zpívat naší hymnu a dali dekorovací akci nádherný punc a definitivní tečku. Přáním našich zástupců bylo, aby si vedli stejně dobře i ve finálovém turnaji mistrovství republiky týmů, kam se letos DC Al Capone kvalifikoval. Připomínáme, že postup ze skupiny smrti unikl o vlásek, ale přesto družstvo zasluhuje absolutorium.

 

05.05.2003 - MF (jsl)

Malé olympijské hry startují

Ostrava - Malé olympijské hry začínají dnes v Ostravě. Až osmnáct set sportovců se sjede na České akademické hry, které do 10. května společně pořádají Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava a Ostravská univerzita.

„Na vysokých školách je potřebný nejen duševní vývoj, ale i tělesný,“ řekl rektor Vysoké školy báňské Tomáš Čermák. Připomněl, že studenty školy byli mimo jiné legendární tenista Ivan Lendl, ale i olympijský vítěz v desetiboji Robert Změlík či bývalí basketbaloví reprezentanti Jiří Pospíšil a Zdeněk Böhm.

Vedle klasických sportů jako jsou fotbal, volejbal, basketbal, tenis či plavání studenti změří síly také v minigolfu, šipkách, bridži i paraglidingu. „Celkem máme v programu pětadvacet sportů,“ podotkl předseda organizačního výboru Aleš Hrab. Ten považuje za velké plus her, že všichni studenti budou ubytováni na kolejích Vysoké školy báňské v Ostravě-Porubě. „Bude tam malá olympijská vesnice,“ usmál se Hrab. „Tak se vedle sportu splní i další cíl her, kulturně společenské setkání studentů.“

Většina sportů se odehraje v areálu Vysoké školy bánské. „Naše sportoviště nám ostatní vysoké školy v republice mohou závidět,“ podotkl rektor Tomáš Čermák.

Část soutěží proběhne v areálu TJ NH Ostrava ve Varenské ulici. Orientační běžci zamíří do Bohdanovic na Opavsku, sportovní gymnastky do Městské haly v Havířově a paragliding se uskuteční v Kunčicích pod Ondřejníkem.

 

26.04.2003 - MF (es)

Sluchově postižení hráli šipky

Plzeň - K pětiletému výročí založení šipkového oddílu SK Neslyšících se v Plzni konal mezinárodní turnaj. Ve dvou dnech se představilo 79 mužů a 21 žen z Rakouska, Německa a České republiky. Mezi jednotlivci triumfovali domácí Mimra a Kučerová z Českých Budějovic. Turnaj dvojic vyhráli Procházka se Špačkem ze Šumperka. Na pořádání turnaje se podílela kromě plzeňského klubu také šipková asociace ČAKS-AŠA.

 

03.04.2003 - MF Dnes (Josef Hympl)

Mladík se chce házením šipek živit

Letná - Svištění letek a pravidelný zvuk šipek zabodávajících se do elektronického terče. Mnoho lidí ten opojný pocit, kdy se hrot zabodne do šedesátibodového výseku, zná z restaurací a heren. Pouze dvacetiletý Pavel Jirkal se však může pochlubit titulem mistra světa. Tedy alespoň v juniorské kategorii do jedenadvaceti let. Nakrátko ostříhaný mladík se před několika měsíci rozhodl na mistrovský turnaj do Španělska odcestovat na vlastní náklady. Rozhodně nelitoval. I mezi seniory dosáhl z českých reprezentantů nejvýš, skončil devátý. „Měl jsem obrovskou radost. Tenhle úspěch mě jenom utvrdil v tom, že se chci šipkami živit,“ říká mladík, který po Evropě objíždí i dotované otevřené turnaje. „V České republice zatím nemají šipky příliš velkou tradici. V Anglii je tento sport neuvěřitelně populární. Zápasy těch nejlepších přenáší televize, a když někdo hru uzavře s nejmenším počtem šipek, dostane odměnu několik desítek tisíc liber,“ tvrdí Jirkal, jehož maminka byla v minulosti českou šipkovou šampionkou. „Začínal jsem se šipkami někdy ve čtrnácti. Začali jsme hrát postupně s mojí mámou, která vlastní hernu na Letenském náměstí. Vždycky jsem měl rád hospodské hry,“ usmívá se. Má proč. Podobně, jako v šipkách patří mezi elitu i ve stolním fotbale. „To je spíš zábava. Živit bych se v budoucnu chtěl šipkami. Ti nejlepší na světě pořádají pravidelné exhibice. Pro ně je to skutečný adrenalin,“ říká Jirkal. Největší problém je podle něj se sponzorskými příspěvky. Český šipkový svaz sice vysílá své zástupce na vrcholné soutěže, kvalifikovat se však může jen několik vyvolených. „Mám štěstí, že mě podporuje máma. Já se jí na druhou stranu snažím odvděčit nejlepšími výkony,“ dodal.

 

20.03.2003 - Krkonošské noviny

Úpice vyhlásila nejlepší sportovce

Tradiční ocenění tělovýchovných veličin města obstaralo v Městském sále zakončení VI. Úpickému šipkařskému víkendu.

Úpice - V kategorii mládeže se z titulu Nejlepší sportovec Úpice pro rok 2002 radovali: Alena Grospitschová SK BP Lumen (vítězka Bikového poháru mládeže, stříbrná na mistrovství Královéhradeckého kraje v MTB); Radka Pullmanová ZŠ ÚpiceLány (přebornice kraje a 9. v národním finále v házené); Tomáš Kozák TJ Sparta Úpice (přeborník okresu v tenisu); Michaela Frimlová TJ Sparta sport pro všechny (2. místo v krajském kole, 6. místo v republikové soutěži hlídek); Lukáš Vincenc ŠK Republika (juniorský mistr ČR v šipkách); Petr Pechek TJ Maratonstav (bronzový z MČR na 5 a 10 km, 4. na MČR v krosu); Jana Pechková TJ Maratonstav (3. místo na MČR v běhu do vrchu); Radek Blažek TJ Sokol (9. v celostátním přeboru ČOS, 1. v župním přeboru dorostu); Ondřej Adam TJ Sokol (vítěz župního přeboru, 14. v republice); Daniel Hušo SK Sparta Úpice opora fotbalového družstva starších žáků).

Kráceno www.sipky.cz

 

14.03.2003 - Krkonošské noviny

Po letech se vrátil k šipkám

Žacléř - Osm let byl místostarostou tříapůltisícového města, šest působil jako vedoucí žacléřského kina, aktivní byl také ve sportovním oddíle - to vše má už za sebou dnes sedmatřicetiletý Břetislav Uhříček. Teď je sekretářem šipkařské České asociace kompaktních sportů.

První z vyjmenovaných činností, kterou zvládal na špičkové úrovni, byl šipkařský sport. Když v roce 1995 vyhrál republikové mistrovství obou šipkových organizací, už tušil, že v dalších letech u něj šipky ustoupí komunální politice.

"To jsem věděl už o rok dříve, když jsme odmítl nabídku hrát šipky profesionálně. Tehdy jsem se totiž rozhodl kandidovat do městského zastupitelstva," vzpomíná Uhříček. Ve volbách uspěl. Dokonce se stal místostarostou, hned dvakrát po sobě. Úspěch v komunální politice totiž zopakoval ještě o čtyři roky později.

"Chtěl jsem tu práci pro město dělat. Dnes na ni rád vzpomínám. Navíc v Žacléři se nikdy do práce města netahala politika, vždycky šlo spíše o věcnou diskusi. I když jsem samozřejmě poznal rovněž spoustu lidí, kteří jsou sobci myslící jen na sebe," upozorňuje. Místostarostovské křeslo opustil loni po osmi letech poměrně úspěšné práce.

"Už jsem potřeboval změnu, proto jsem znovu nekandidoval," tvrdí.

Šest let provozoval žacléřské kino Eskymo. Proslul tím, že divákům věnoval dárky, jednou zase promítal pro jediného diváka, který si koupil lístek.

"Jsem velký fanda kina. Bohužel, dnes je velká konkurence a budoucnost žacléřského kina je prakticky nulová," říká Uhříček.

K práci sekretáře republikové šipkařské asociace se dostal prakticky náhodně. V Žacléři totiž po třech letech půstu obnovil šipkařský tým, po dohodě začal vykonávat funkci oblastního sekretáře. Republiková organizace ČAKS mu mezitím nabídla práci republikového sekretáře.

"Asociace se přesunuje do Trutnova, takže jsme nabídku přijal," vysvětluje.