Srandičky - z tisku 2005

 

19.12.2005 - Nymburský deník (zal)

Nejlepší šipkaři si odnášeli z turnaje živého kapra

Poděbrady - Hrát šipky o živého kapra nebo vánoční stromek? Že jste to ještě neslyšeli? Ale možné to je. Takový šipkařský turnaj se konal v sobotu v Polabci v restauraci U Chemika. Zúčastnily se ho výhradně páry, a to ne ledajaké. Do turnajového klání se pustili s dětmi rodiče. Organizátoři z Domu dětí a mládeže Nymburk spolu s majitelem restaurace to udělali záměrně."Pořádáme tady pravidelné šipkové turnaje pro děti. Rodiče bývají překvapení, že děti netrefí to nebo ono. Tak jsme si řekli, ať si to vyzkouší taky, a aby je to bavilo, vymysleli jsme před Vánocemi vánoční ceny," řekla organizátorka z domu dětí Dana Kuchařová. Letos se do turnaje přihlásilo 17 párů z Poděbrad, Nymburka, Milovic, Cerhenic a Chlumce nad Cidlinou. A hrály dokonce i maminky."Hraje se dvojice proti dvojici, maximálně na deset kol. Soutěžící postupují podle toho, zda vyhrají nebo prohrají po oboustranném pavouku. Až se ti nejlepší sejdou ve finále," vysvětlila Kuchařová. Vítězové si odnesli živého kapra, nějakou drobnost ale vyhrál každý."Díky sponzorům můžeme rozdávat plyšáky, penálky, pastelky, čepice, vánoční ozdoby a další drobnosti," dodala.

 

05.12.2005 - Severočeské noviny (zpp)

Strážníci dostali na odchyt psů foukačku

Postoloprty - Městská policie v Postoloprtech na Lounsku začne používat foukačku pro usnadnění odchytu volně pobíhajících psů. Vystřelená šipka zvíře na místě uspí. "Původně jsme chtěli narkotizační pistoli, ale ta stojí kolem 24 tisíc korun. Naopak foukačku jsme pořídili se vším všudy za devatenáct stovek," řekl Lubomír Neumayer, ředitel Městské policie Postoloprty (MP). On i jeho zástupce absolvovali speciální čtyřdenní kurz na brněnské veterinární škole.

 

12.10.2005 - Noviny Chrudimska

Za dluh hostinskému přišla exekuce

Horní Bradlo/Malá Střítež - Zdejší žena dluží hostinskému v Trhové Kamenici peníze, a tak se nevyhla exekuci. Zítra se proto v jejím bydlišti uskuteční dražba zabavených věcí.

Aukce začíná na adrese Horní Bradlo, Malá Střítež čp. 8 v 10 hodin a provedou ji exekutoři Okresního soudu v Chrudimi. V nabídce dražby budou elektronické šipky za vyvolávací cenu 500 Kč, dále barevný televizor značky Thomson za vyvolávačku 1700 Kč, videorekordér značky Schneider Silva za osm set korun, 300litrové akvárium za pětistovku, napařovací žehlička značky Moulinex Chronomate 45 za 120 Kč, mobilní telefon Siemens C 35 za 350 korun, rohová sedací lavice z mikroplyše s úložným prostorem za tisícovku, dřevěná polička domácí výroby za padesátikorunu, benzinová lištová sekačka značky Sprint za tři tisíce korun a elektrická rotační sekačka značky 33 E za pětistovku.

 

09.09.2005 - Večerník Praha (Saša Vetkovská)

Důchodci měřili svaly

PRAHA - Sportovního ducha nezlomily hole ani vozíčky. Senioři trhali rekordy v hodu kladivem, tenisákem bombardovali ředitele, běhali, zápolili v moderní gymnastice, ale také svedli souboj s pamětí.

S bojovými pokřiky, roztleskávačkami a vlastními zástavami nastoupilo včera 44 závodníků z devíti pražských domovů důchodců ke sportovnímu klání. Zavládlo nadšení i nervozita. Senioři dokázali, že sportovního ducha nezlomí věk, hole ani vozíčky.

Při hodu skutečným kladivem mnohým tuhla krev v žilách, neboť někteří sportovci překonávali očekávání. Želízko v ohni Malešických Ladislav Vítek (70) hodil v součtu tří pokusů padesát metrů.

Veselí propuklo při hodu na zaměstnance. Soutěžící bez soucitu bombardovali tenisáky ředitele, pokladníka a další personál, který naštěstí zastoupily lahve od minerálek. Pořádnou nakládačku schytali od Zdeňky Jedličkové (72).

Návod na výhru? "Vzpomenout si na dětství, kdy se hrála vybíjená. Trénovat nemám na kom. Naše ředitelka je hodná, malá a štíhlá. Do ní bych se netrefila," řekla úspěšná borkyně.

Nadějí Malešic byla také Vlasta Bálková (83), která loni zvítězila v gymnastice s obručí na Haškovu písničku českou. "Dostala jsem dort a líbala jsem se s panem ředitelem," vzpomínala nadšeně. "Trénujeme v tělocvičně dvakrát týdně hlavně šipky. Je to fajn a už se těšíme na příště," prozradila.

Malešický favorit Jiří Zajíc (73) se těšil na Kimovu hru, tedy souboj s pamětí. Zvítězil ten, kdo si po dvacetisekundové ukázce zapamatoval nejvíc předmětů.

 

30.08.2005 - MF (von)

Pozvali hosty na šipky

Kladno - Řadu známých hostů pozvali členové šipkařského klubu D. C. Máchalové z Kladna - Dříně v závěru uplynulého týdne na zahájení sezony. Objevila se tu mimo jiné atletka - skokanka o tyči Pavla Hamáčková, Miss Aerobic Jarka Dudková, veslaři, bratři Svojanovští a hokejová legenda František Tikal.

 

27.07.2005 - Naše Valašsko (Marek Havran)

Obr vybojoval v Kanadě dvě medaile

QUEBEC, VALAŠSKO - Se dvěma bronzovými medailemi se vrátil ze Světových her hasičů a policistů v Quebecu valašský plavec Pavel Obr. Třetí místa vybojoval na " World Police and Fire Games" na trati 50m volný způsob, a také na 100m motýlek. V dalších třech disciplínách pak vybojoval Obr 4., 5., a 7. místo.

Světových her policistů a hasičů, které se konají každý druhý rok a letos to vyšlo na kanadské město Quebec, se zúčastnilo více než 9700 sportovců. Ti soutěžili kromě klasických olympijských sportů také například v disciplínách jako přetahování lanem, kulturistika, šipky, páka, běh do schodů (Stair race). Soutěžili také například hasiči v požárním útoku nebo policejní psovodi se psy.

V plavání - disciplíně Pavla Obra, bylo přihlášeno celkem 407 plavců a plavkyň z devětadvaceti zemí. Kromě Obra reprezentovali Českou republiku ještě další čtyři plavci. Celkem tato minivýprava vybojovala po jedné zlaté, jedné stříbrné a šest bronzových medailí, což stačilo na souhrnné 15. místo v plavání.

Letošní Světové hry přinesly nesrovnatelně vyšší sportovní kvalitu téměř ve všech sportovních odvětvích. Na těch minulých, které proběhly ve španělské Barceloně v roce 2003, vyplaval Pavel Obr dvakrát stříbro. Tentokrát v Kanadě i lepší časy nestačily na medailové umístění.

Hned první disciplína 50m motýlek přinesla Obrovi první bronzovou medaili. Stačil na to čas 0: 27,99 minut. Vítěz byl o 9,6 sec. rychlejší v novém světovém rekordu této kategorie senior B. Na trati 200m polohový závod ztratil valašský plavec v posledních patnácti metrech medailovou pozici a skončil celkově čtvrtý. Další den začal nejméně oblíbenou disciplínou Pavla Obra - znakem. Na stometrové trati dohmátl Obr jako sedmý. Hodinu poté se plavala stometrová trať volným způsobem, kterou Obr teprve podruhé v životě zaplaval pod jednu minutu - za 0: 58,73 sec., což ale přesto stačilo " jen" na páté místo. ( V Barceloně by to s tímto časem znamenalo v klidu stříbro). Posledním závodem, ve kterém Obr startoval, byl motýlek na 100 metrů. Čas 1: 05,36 minut znamenal nejlepší výkon v Kanadě a také druhou bronzovou medaili.

Další hry policistů a hasičů se bodu konat znovu za dva roky v roce 2007 v Jižní Austrálii v Adelaide. V roce 2009 má hry přiklepnut kanadský Vancouver a o dva roky později New York.

 

07.07.2005 - Deník Litoměřicka (Radim Tuček)

Anketa: Jaký sport je vám nejbližší a jak často se mu můžete věnovat?

Irena Koldová Litoměřice

Já moc velká sportovkyně nejsem, ale alespoň jezdím na kole a plavu. O prázdninách věnuji sportu zhruba dvě hodiny denně.

Martin Vala Liběšice

Jak se dá. S klukama hrajeme fotbal, jezdím na kole, trochu také turistika. Teď již moc času mít nebudu, neboť mě čeká brigáda.

Veronika ??? Liberec

O prázdninách se sportu věnuji kolem čtyř hodin denně, ale v průběhu školního roku málo. V tu dobu na sportování nemám čas.

Lenka Knobová Liběšice

Máme malé dítě, takže pokud zbyde čas, tak s manželem jezdíme na kole. Snažíme se tak tři hodiny týdně, ale ne vždy to vyjde.

Jiří Kudera Litoměřice

Dříve jsem se hodně věnoval turistice, ale nyní hraji pouze šachy. Ve dne, v noci, v létě, v zimě, v mládí i ve stáří, pořád se dají hrát.

Petr Dvořák Litoměřice

Snažím se alespoň házet šipky, nebo jezdit na kole. Trávím bohužel hodně času v zaměstnání, takže moc času na sportování nemám.

 

28.05.2005 - Karlovarské noviny (sl)

Ženu ztrestal za kibicování

Karlovy Vary - Jako jeskynní muž se zachoval 39letý návštěvník Herny - baru v karlovarské Chebské ulici. O sedmnáct let starší ženě způsobil zranění, které si vyžádalo šestnáct dnů pracovní neschopnosti. Případem se nyní zabývá policie.

Vše prý začalo tím, že žena muži neomaleně řekla, že šipky hraje jako kripl. "Za to muž údajně ženu chytil za límec a nejdřív ji odhodil na hrací stůl. Pak ji opět za límec vyvlekl ven a pustil na zem," okomentoval roztržku mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Dodal, že policie případ šetří jako výtržnictví.