Srandičky - z tisku 2004

 

17.12.2004 - MF (Veronika Smetáková)

Dobrý střelec vyhraje v šipkách živého kapra

Turnaj v šipkách o kapra a stromek

Lysá nad Labem láká sérií koncertů, které vyvrcholí na Štědrý den. V kostele svatého Jana Křtitele se koná Zpívání pod vánočním stromem.

Do soutěže O nejlepší vanilkový rohlíček, vyhlašuje Lesní ateliér Kuba v Kersku, se mohou zapojit všechny šikovné kuchařinky. Vítěz získá grafický list Olbrama Zoubka.

Turnaje v šipkách O vánočního kapra se mohou v sobotu zúčastnit zájemci v restauraci U Chemika v Polabci. Pořádá ji nymburský dům dětí a mládeže. Jako ceny si soutěžící odnesou kromě kapra i stromek.

 

07.12.2004 - RP (Bohumila Krčová)

Přibyslavský dvanáctiboj bodoval celý rok

Pořádně si zasoutěžit, to bylo to hlavní, říkal nejstarší účastník

„Bylo to dobrý a poslední nejsem,“ prohlásil hrdě bezkonkurenčně nejstarší účastník přibyslavského dvanáctiboje, třiasedmdesátiletý Bohuslav Koráb. V slušivém saku metal šipky do terče za bouřlivých ovací soupeřů. V přibyslavském hasičském hotelu Garni v sobotu večer vrcholilo celoroční klání, kterým chtěli zdejší sportovci podporovaní městským úřadem vtáhnout do sportu co nejvíce lidí. „Něco podobného dělají ve Žďáru nad Sázavou a my jsme se u nich inspirovali,“ vysvětlil organizátor Josef Moštěk. „V lednu jsme začali běžkami a každý následující měsíc jsme absolvovali jinou disciplínu. Kuželky, silový trojboj, přespolní běh, běh do vrchu, cyklistiku na třicet kilometrů, plavání, krátký triatlon, časovku do vrchu na kole, vrhačský trojboj, střelbu ze vzduchovky a nakonec šipky. Program jsme uzpůsobili podle našich místních podmínek,“ dodal. Zúčastnilo se 56 lidí, a protože se v konečných výsledcích sčítalo jen deset nejlepších disciplín, nemusel každý z nich absolvovat všechno. „Na lyže a na kolo jsem nešel,“ přiznal se Koráb. „Ne že bych na tom neuměl, ale nechtělo se mi riskovat,“ smál se. „Ale jiné disciplíny jsem si dal. Jednou za měsíc vrcholný výkon a mezitím místo hospody trénink. Stejně jsme po utkání vždycky na pivo zašli,“ blýsklo mu v oku čtveráctví. „Víte, zasoutěžit si, to je to hlavní,“ dodal nakonec muž, který celý život sloužil jako plemenářský zootechnik. „Moc se mi líbilo, že pan Koráb byl jediný mezi námi, kteří jsme pobíhali ve sportovním, vždy pečlivě oblečen,“ vzpomínal Michael Omes. „Hod oštěpem absolvoval v saku a kravatě. Škoda, že si ji dnes nevzal,“ litoval. Závěr Přibyslavského desetiboje byl překvapivý, až na jména absolutních vítězů, Zdeňku Teclovou a Luboše Henzla. Ačkoli to byla soutěž čistě jen pro radost z přátelského soupeření a s diplomy, nakonec bylo ve hře osm krásných sponzorských cen, o které se losovalo. Náhoda tomu chtěla, že doslova sedly. Stanislav Culka, který nápad na dvanáctiboj přinesl, získal vyhlídkový let. Dvě hodiny masáže Fanda Holcman, který si stěžoval, že ho bolí kosti. A lekci country tance majitel hotelu, který už před losováním vykřikoval, že má „dřevěný“ nohy. Podobně spravedlivě byly rozděleny i dvě hodiny ve sportovní hale, dvě hodiny kuželek ve Velké Losenici, dvě hodiny na tenisovém kurtu, návštěva filmového klubu i půl roku zdarma ve fitness centru.

 

06.12.2004 - MF

Házet šipky přijel také atlet Železný

Turnaje v šipkách se zúčastnilo šedesát borců

Kladno - Takový zájem organizátoři prvního ročníku Předvánočního turnaje v šipkách v Kladně nečekali. Zaházet na terč si kromě šedesátky přihlášených přijel i atlet Jan Železný, hokejista z NHL Tomáš Kaberle a diskař Libor Malina. Pozornost na sebe ale rozhodně strhávat nechtěli. Přijeli si prostě zahrát. A s nimi i čtyřiašedesát hráčů z celého Česka. „Chceme se pokusit o novou tradici a scházet se takhle před Vánocemi každý rok. Přijel dokonce i úřadující mistr republiky,“ zdůraznil Jaroslav Jakouš z kladenského šipkového klubu D. C. Máchalové. Kamila Belanová začala hrát teprve letos v létě, přesto atleta Jana Železného v sobotu porazila. „Bylo to překvapení, najednou jsem slyšela svoje jméno a že mám jít hrát s Železným. Možná je to ale lepší. Kdybych to věděla předem, asi bych nebyla schopná hrát,“ smála se. „Dostala jsem gratulaci a pusu na tvář,“ pochlubila se Kamila. Šipky jsou podle Jaroslava Jakouše zanedbávaným sportem, přitom jeho obliba neustále roste. „Máme mistra světa ve všech kategoriích - muž, žena i junior. Šipky jsou strašně nedoceněné. Přitom je v republice pět tisíc registrovaných hráčů! Závidím Angličanům. Tam si člověk pustí televizi a může se na turnaje dívat,“ litoval Jakouš. Kladenský klub šipkařů hraje pět let, v současné době dokonce i celostátní ligovou soutěž družstev. „Letos se nám daří. Máme jen jednu prohru,“ pochlubil se. Výsledky byly v sobotu večer překvapující. Přestože většina sázela na vítězství Davida Miklase, úřadujícího mistra republiky ze Strakonic, tentokrát se mu nevedlo. Domácí kino, první cenu turnaje, si domů odvezl Dušan Svoboda, rovněž ze Strakonic.

 

12.10.2004 - MF (Jan Gazdík)

Za zábavou do hospody, na rande do pizzerie

Proč chodí Češi do hospody

  • Popovídat si 97 %
  • Zabavit se 90 %
  • Za pitím 76 %
  • Hrát karty, šipky... 39 %
  • Najíst se 36 %
  • Protože nemají kam jít 30 %
  • Na rande nebo schůzku 23 %

Zdroj: Výzkum Akademie věd ČR

Praha - Česká hospoda vypovídá o povaze Čechů víc, než se na první pohled může zdát. Například i to, že muži jsou minimálně stejně upovídaní jako ženy.

Do hospody chodí téměř každý druhý muž. A důvod? Především popovídat si s kamarády anebo se pobavit. Pivo je až na třetím místě (dvě třetiny návštěvníků). Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd. Odborníci se ptali 1053 lidí.

Průzkum přináší zajímavé postřehy. Tak například: krčma či pivnice vypovídá i o čistotnosti Čechů. Ženy je totiž kvůli horší úrovni hygieny navštěvují mnohem méně než muži. I když se jinak i ony rády piva napijí. Kvůli čistotě však dávají přednost restauracím (17 %), kavárnám (12 %), pizzeriím (11 %) či cukrárnám (8 %). Do hostince si chodí posedět jen šest procent žen.

A která z politických stran má k pivu nejblíže? "Z hlediska politických preferencí pijí pivo poněkud častěji příznivci ODS," říká Jan Červenka ze Sociologického ústavu. Místopředseda ODS Petr Nečas má stručné vysvětlení: "Naši voliči jsou dobří čeští vlastenci, o politiku se aktivně zajímají, a tedy o ní i diskutují... No a kde jinde než v české hospodě."

Kavárny a pizzerie naopak lidé vyhledávají hlavně proto, aby v nich měli rande či soukromou schůzku. V obou případech do nich kvůli tomu směřuje polovina Čechů. V hospodě naopak randí ty páry, v nichž je milovnicí krčmy žena. "Ta určuje místo schůzky," říká socioložka Naděžda Horáková. Průzkum o hospodě je vůbec prvním v Česku. Sociolog Jiří Vinopal jej zdůvodňuje i tím, že česká hospoda vždy byla významným sociálním, kulturním a historickým fenoménem, pro který jsou typické nejen vášnivé diskuse, výměny zkušeností a přátelské prostředí, ale i výčep, pípa, dubové lavice, jídelníček či dobrá zábava.

"Ovšem i zakouřené místnosti, hluk a leckdy i špatná hygiena," dodává sociolog.

A přestože je s hospodou spojen i jiný fenomén - alkoholismus, lze říci, že krčma především podporuje kulturní a společenský život. Jde o místo, kde se domlouvají sousedské výpomoci, organizují zábavy, vyměňují se informace. "Ale je to i místo, které odvádí rodiče od rodin," připomíná Vinopal jeho stinnou stránku.

Jako důležitou součást národní kultury chápe naprostá většina lidí vedle hospody i české pivo, které považují za nejlepší na světě.

Více než polovina dotazovaných se však domnívá, že za hrdlem prolité potoky by se měli Češi stydět.

 

13.09.2004 - MF (Roman Branda, Sokolov)

Vyrovnanost

Zdraví souvisí s psychickou vyrovnaností. Sport, zdravá strava a plno dalších rad je správná cesta k dobrému životu. Je však třeba i jinak uspokojovat potřeby. Jsem soutěživý typ a rád využívám her k erotickému vyžití.

Použijte jakoukoliv hru (karty, šipky...), hrajte o cokoliv - napovídat nebudu, ale nebuďte puritáni a věřte, že obohatíte život svůj i svého protějšku, určitě i kamarádi ocení :-)

Při hře se zjistíte, že třeba chcete, aby vyhrál ten druhý, necháte ho vyhrát a užijete si, až se budete divit. Hrejte, prohrávejte, užívejte si. Spolu se sexem budete žít déle.

 

09.10.2004 - Českolipský deník

Je libo šunku z Ajeto?

Unikátní kolekci navrženou profesorem Bořkem Šípkem, uměleckým ředitelem sklárny Ajeto, vzorují lindavští skláři.

Lindava - Šunka, párky, klobásy, salámy, anglická slanina - tak na tuto bohulibou vegetáriány zavrhovanou produkci se momentálně zaměřuje sklářský mistr Jiří Pačinek ze společnosti Ajeto Lindava s r. o. "Jeho delikatesy jsou věrnými napodobeninami originálů, mnozí zákazníci už podlehli iluzi, že je to dílo řezníků," tvrdí David Sobotka, osobní asistent profesora Bořka Šípka, uměleckého ředitele sklárny Ajeto. Hutně tvarované uzeniny visí už na hácích v malém pražském obchodě s delikatesami a budou z nich složené i lustry v přilehlé restauraci Šípek - bistrot. Profesor Bořek Šípek, umělecký ředitel lindavské sklárny Ajeto, není jen vynikajícím architektem, designérem a sklářským výtvarníkem, ale také kulinářem par excellence. Všechny profese už jednou spojil a prezentuje svůj um ve své pražské restauraci Arzenal ve Valentýnské ulici. Nedaleko odtud bude i Šípek - bistrot, restaurace zaměřená na evropskou a zejména francouzskou kuchyni. Obdobně jako v případě Arzenalu se na veškerém skleněném vybavení podílejí skláři z Ajeto. V současné době vzorují i sérii svítidel navržených Bořkem Šípkem. "Všechny lustry jsou velkorozměrové, divoce hutně tvarované. Skláři dělají kromě jiného také skleněné součásti nábytku," podotýká David Sobotka. Patří mezi ně i jeden metr vysoké nohy stolů. Jsou opět hutně tvarované, a to ze zlatého rubínu. Součástí kolekce je i nápojové sklo pro každodenní užití a kolekce lahví na kvalitní značková vína a destiláty. "Jakmile si návštěvník vybere nápoj podle chuti, může si jej také koupit a odnést domů v unikátní lahvi od Bořka Šípka - co lahev, to originál vytvořený huťáky z Ajeto." Celý komplex Šípek - bistrot bude slavnostně otevřen do tří týdnů, takže mají lindavští skláři co dělat, aby unikátní zakázku stihli dokončit včas.

 

06.09.2004 - MF

První nafukovací hostinec pojme až 30 lidí

V Británii vyrostla první nafukovací hospoda. Toužíte po vlastním hostinci a nemáte tu správnou budovu? Nezoufejte! Projektanti a konstruktéři firmy Airquee za vás tento problém vyřešili. Vytvořili první nafukovací hospodu na světě. Na její "postavení" potřebujete jen deset minut a pak už můžete zvát hosty. Zatím je to podle serveru The Publican.com jen maketa.

Kolem dvanácti metrů dlouhá, přes pět metrů široká a téměř sedm metrů vysoká konstrukce může být podle svých tvůrců upravena na přání zákazníka jako plně funkční hostinec s barem pro třicet konzumentů.

Uvnitř zákazník najde například i "krb s ohněm".

"Můžete tam dělat všechno, co v normálním hostinci. Můžete tam dokonce kouřit a hrát šipky. Má to starobylou atmosféru," popsal serveru stavbu Andi Francis, který celou věc vymyslel.

"Je to opravdu úžasné," dodal projektant společnost Airquee, která se zasloužila i o první nafukovací kostel.

Foto: obr 1.

 

02.09.2004 - MF (bz)

Šipkař přišel o své náčiní

Napříč krajem DNES.Chodov.Náruživého šipkaře přepadl a obral o jeho "nádobíčko" zatím neznámý pachatel. Svou oběť včera v noci v Zahradní ulici v Chodově praštil zezadu do hlavy, strhl jí z ramene tašku a prchnul. "Odcizením tašky a v ní uložené sady hracích šipek vznikla muži škoda za tisíc sto korun. Po pachateli intenzivně pátráme," uvedla mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová. Přepadený utrpěl drobné poranění hlavy.

 

12.08.2004 - Klatovský deník

Žena přišla o šipkařskou sadu, cizinci o sluneční brýle a bundu

Klatovy - Se zlodějem věcí z osobních aut mají co do činění klatovští policisté. Poberta se během úterního odpoledne stačil vloupat hned do pěti aut zaparkovaných na různých místech v Klatovech najednou.

"V ulici 5. května na parkovišti před nákupním centrem si vybral automobil BMW. Z něj odcizil autorádio s přehrávačem a dvoje sluneční brýle. Škoda činí téměř 35 tisíc korun," uvedla mluvčí klatovských policistů Dana Ladmanová. Ve stejné ulici došlo k další krádeži. Tentokrát se obětí stal majitel osobního vozidla Volkswagen Golf z Klatov. Poberta si odnesl 250 korun v hotovosti a stínidlo proti slunci.

Zlodějova trasa pak vedla dalšími ulicemi okresního města, konkrétně do Domažlické. Vozidlo Škoda Felicia si vybral na parkovišti před nákupním střediskem.

"Majitelka vozidla z Domažlic nahlásila ztrátu autorádia, sedmi cédéček a dvou sad profesionálních šipek. Škoda se vyšplhala na 17 500 korun," dodala policejní mluvčí.

Další Volkswagen Golf objevil zloděj zaparkovaný v ulici K Letišti. Poškozený uvedl, že se mu z auta ztratilo rádio, jehož hodnota i s poškozením vozu se vyšplhala na 11 tisíc korun. Auto stejné tovární značky se stalo cílem zloděje také na parkovišti před Kulturním domem Družba v Klatovech. Majitelé auta ze zahraničí postrádají autorádio a pánskou bundu.

 

07.07.2004 - Naše Valašsko (Karel Čáslava)

Hrachovec se proměnil na řecké Athény

HRACHOVEC - Již pátému ročníku populárních recesistických olympijských her byla zasvěcena uplynulá sobota v Hrachovci. Už krátce po osmé hodině ráno se u skály, která je nejvyšším bodem osady, zjevila samotná bohyně Pallas Athéna a předala soutěžícím olympijský oheň, který byl poté přenesen do samotného centra her, místního sportovního areálu.

Hrachovské olympijské hry, které si v nadšení a sportovních výkonech nezadaly s těmi opravdovými, se pak odehrály v areálu hrachovského fotbalového stadionu. Nejprve však vybraní zástupci všech osmi týmů, reprezentující jednotlivé části osady pod názvy Dolňáci, Horňáci, obyvatelé Uličky, Koutů, Vichur, Králíkárny ( obyvatelé panelových domů), SBJ ( Sdružení Borise Jelzina) a Přespolní ( hrachovečtí rodáci žijící ve Valašském Meziříčí), museli přenést olympijský oheň do dějiště her. Tady potom změřili síly v několika disciplínách, mezi které patřila minikopaná, volejbal, šipky, pétanque a nohejbal. "Při prvním ročníku jsme soutěžili pouze ve dvou disciplínách, každým rokem ale přidáváme jednu navíc," vysvětlil postupné rozšiřování soutěžních odvětví jeden z organizátorů akce Radek Vaigl. Letos pořadatelé hodlali zařadit jako novinku golf, který dosud nepatří mezi olympijské sporty ani na opravdových setkáních pod pěti kruhy. "Bohužel nemůžeme na fotbalové hřiště, příští rok ho však zařadíme," slíbil Vaigl. Podobně jako pravá olympiáda měly také hrachovské hry své vítěze a poražené. Olympijské zlato si nakonec odnesli členové družstva SBJ, stříbrní skončili Dolňáci a na bronzové medaile dosáhlo družstvo Králíkáren. Všichni zúčastnění se ale především dobře pobavili a naplnili tak proslulé coubertinovské heslo o tom, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

 

07.07.2004 - Lidové Noviny

Co také spolukomentátoři řekli na EURO

 

21.05.2004 - MF (Ondřej Černý)

Divokého rotvajlera uklidnila až uspávací šipka veterináře

Most - Lovec s nabitou zbraní, proti němu se řítí šelma. Scénu jako z dobrodružného hollywoodského trháku zažili v pondělí nad ránem na okraji Mostu. Rozdivočelý rotvajler tu pokousal muže. Psa zastavil až výstřel šipky s uspávadlem, se kterou přijel specialista na odchyt z místního psího útulku. "Pokusili jsme se psa uklidnit, ale nešlo to. Zuřivé zvíře zneškodnila až uspávací střela. Nyní je v útulku. Majitele se nám nepodařilo zjistit. Hrozí mu ale několikatisícová pokuta," upozornil mluvčí mosteckých strážníků Luboš Trojna. Dvaatřicetiletý pokousaný muž čeká na výsledky lékařských testů. Pokud případ oznámí policii, může se majitel psa dočkat i trestního stíhání za ublížení na zdraví z nedbalosti. Proti divokým rotvajlerům zasahovali ale mostečtí strážníci ještě na druhém konci města u učiliště ve Velebudicích. Psi utekli z ohrady autoservisu a zaútočili na ostrahu učiliště. "Podařilo se nám sehnat majitele psů. Utekli z areálu firmy, který byl špatně zajištěn. Majitel dostal blokovou pokutu pět set korun," sdělil Trojna.

 

15.04.2004 - MF (Jan David)

Ohavnost

Pražský chodec. Překvapeně jsem koukal na fotku, kterou pořídil fotograf kdesi v ulicích města. Holubovi zpod křídla vylézala kovová tyčka s bílým oválným koncem. K obrázku byla v mailové zprávě připojena popiska „holub s pedálem“. Říkal jsem si, že jde o podivnou fotomontáž s hloupým textem, prostě nemastný neslaný vtip. O víkendu jsem šel od Mánesa po nábřeží. A viděl holuba, který měl v sobě „pedály“ tři. Jeden mu šel přímo skrz krk a vylézal na druhé straně, přesto pták žil, pochodoval si mezi kousky housky a vypadalo to, že se s šípy v těle sžil. Musel. Někdo po holubech v Praze střílí kovovými šipkami, které je zraňují. Dnes jsem potkal dalšího u Jindřišské věže. Stejná šipka zabodnutá nad křídlem. Nejsem útlocitný, ale chtěl bych vzkázat autorům těchto ptačích ozdob, že to, co dělají, je svinstvo.

 

22.03.2004 - MF (vob)

Dvanáct finalistek Miss trénuje v Senohrabech

Senohraby - Jen těžko by někdo našel o víkendu pohromadě víc krásných dívek než v Senohrabech u Benešova. Vůbec poprvé se ve zdejším hotelu Sen totiž sešlo dvanáct finalistek letošní soutěže o královnu krásy Miss 2004, která vyvrcholí 17. dubna v Karlových Varech. „Je to první oficiální představení našich finalistek,“ řekl šéf soutěže Miloš Zapletal. Dívky z celé republiky čekala už v pátek neveřejná soutěž v plavání, v sobotu pak celý den také vyplněný sportem - dívky hrály se svými partnery z řad sponzorů stolní tenis, házely šipky na terč a jezdily auty slalomovou dráhu. Při večerním programu si pak nanečisto a před mnohem menším publikem vyzkoušely, jak bude vypadat karlovarské finále. Každá z dívek si musela krátce popovídat s moderátorem Janem Čenským a případně i předvést něco z umění, pokud chtěla získat titul Miss Talent. Na pódiu tak dívky hrály na klavír, tančily i recitovaly poezii. Miss Talent se nakonec stala Lucie Králová z Teplic, nejlépe sportující dívkou zase Hedvika Plocková z Roudnice nad Labem. Jako jedna z porotkyň o titulech rozhodovala i úřadující Miss Lucie Váchová z Příbrami. S tvářemi finalistek soutěže krásy se budou v příštích dnech lidé setkávat stále častěji. Již od tohoto týdne totiž začnou v časopisech vycházet fotografie dívek a televize Nova bude vysílat upoutávky.

Na programu soustředění finalistek soutěže Miss byla i sportovní klání, například v šipkách (na snímku FOTO: MAFA - Radek Cihla obr 1.  obr 2.).

 

17.02.2004 - Deník Sport

Souseda Houlliera brzy opustí

LIVERPOOL - Gerard Houllier, Sami Hyypiä, Tomasz Radzinski, ti všichni jsou sousedé Milana Baroše v klidném obytném bloku v Safton Parku. Český útočník je brzy opustí, protože se stěhuje za lepším. Důvodem rozhodně nejsou obavy z kontrol nadřízeného. "Já ho tady skoro nepotkal," říká Baroš, který bydlí v cihlovém domě, dvacet metrů vzdáleném od Houllierova bytu. Apartmán si našel na začátku sezony jen jako provizorní řešení. "Koupili jsme si dům, ale trochu se to zpozdilo. Za čtrnáct dní se už máme stěhovat," těší se na nový domov. S přítelkyní Evou se rozhodli, že už nebudou platit peníze za pronájem, ale investují do vlastního. Až se odstěhují, nemovitost prodají. A jelikož prý jdou ceny nahoru, mladá dvojice odhaduje, že na tom ještě vydělá. Milan Baroš se těší především na vybavení velké místnosti ve druhém patře, ve které si zařídí hernu se šipkami i kulečníkem.